Dijeta - regulacija tjelesne težine - Edina Varga Zanimljivosti

Dijeta – regulacija tjelesne težine

Dijeta – regulacija tjelesne težine

                                                          Dijeta 

Dijeta predstavlja izbor i način pripreme hrane, a cilj je promjena i usvajanje zdravih prehrambenih navika!
 
Dijeta prilagođavanjem prehranepojedinac mršavi bez neželjenih posljedica i dolazi do zadanog i razumnog cilja u gubitku tjelesne težine, te gubitka obujma tijela (bedra, bokovi, struk, grudi).
Preoblikovanje tijela je mnogo značajnije od izgubljenih kilograma!
 
Dijeta treba osigurati optimalnu energetsku i nutritivnu vrijednost, ali mora biti prilagođena individualnim potrebama, moramo uzeti u obzir tjelesnu građu pojedinca, starosnu dob, spol i način života. 
 
Prvi korak u određivanju dijete je utvrđivanje razloga koji su doveli do povećanja tjelesne težine. 
 
Treba analizirati način prehrane,količinu i vrijeme uzimanja obroka. 
Zadatak dijete je doći do željene, ali razumne tjelesne mase, ali i spriječiti gubitak elektrolita i mišićnog tkiva. Kvalitetna i ciljana suplementacija, savjetovana od strane stručne osobe, pri tome zauzima veliku važnost.
 
Primjena zamjenskih obroka je opravdana kod osoba koje su u nemogućnosti poštivati propisani izbor hrane. Takve formule imaju uravnotežen omjer proteina, ugljikohidrata i masti te predstavljaju nutricionističku zamjenu za obrok s ključnim mikronutrijentima te osiguravaju kvalitetan obrok.
 
Ne postoji brza dijeta i redukcija tjelesne mase, a brz gubitak kilograma znači još brži povrat istih. 
 
Niti jedna dijete nije čarobna, te ona samo daje ravnotežu između energetskog unosa (hrana) i potrošnje (tjelesna aktivnost) uz dosljednost.
 
Moramo znati stvarnu tjelesnu kompoziciju i njezine omjere jer je to dobar indikator za pronalaženje mogućih zdravstvenih problema koji potječu od tjelesnih komponenti. Pravi način za vrednovanje balansa je njegova kvantitativna i sistematska analiza korištenjem uređaja za analizu tjelesne kompozicije –  body-scan analiza. Rezultati pomažu u pronalaženju neravnoteže u tjelesnoj kompoziciji, a na osnovu njih izrađuju se nutricionističke smjernice i plan prehrane.
 

                     Na što sve trebamo paziti ?

 
Najviše treba napomenuti racionalnu količinu masnoća u prehrani, pogotovo onih “skrivenih.” 
 
Preporučuje se koristiti obrano mlijeko ili mlijeko žitarica (soja, riža, zob), a od masnoća maslinovo ulje u količini od 5-10 g po obroku (1-2 čajne žličice). Svako dodavanje masnoća, povećava kalorijsku vrijednost obroka. 
 
Veliku važnost imaju proteini. Uglavnom se preporučuju proteini životinjskog porijekla (bijelo meso peradi, riba, sir, jaja). Poželjna zamjena za meso su mahunarke čiji su najbolji predstavnici soja i njeni proizvodi (tofu, seitan). Prema individualnim potrebama treba izračunati dnevnu potrebu na proteinima, raspodjeljujući ih prema obrocima u količini, ne većoj od 30 grama.
 
Lagana hrana, bazirana na povrtnoj juhi, povrću u kombinaciji s ribom ili bijelim mesom dat će tijelu dovoljno energije bez suvišnih kalorija. 
 
Biljni čajevi s dodatkom zelenog čaja potaknuti će organizam na detoksikaciju, i vrlo brzo će se tijelo vratiti u stanje ravnoteže.
 
 
 

 
Doručak je najvažniji obrok u danu – preporuka su voćno proteinski shakeovi koji imaju malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. Veliku važnost ima količinu vode tijekom dana, koja se određuje jednostavnom računicom – na svakih 25 kg tjelesne težine, potrebna je 1 litra vode.
 
 

 

 

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.