Cirkulacija i problemi cirkulacije - Edina Varga Zanimljivosti

Cirkulacija i problemi cirkulacije

Cirkulacija

 

Cirkulacija

 

Slaba cirkulacija?

Često imate hladne prste na rukama? 

Stopala su vam ledena bez obzira koliko čarapa imali?

 

                                   Cirkulacija

 

Cirkulacija je kolanje krvi organizmom te predstavlja ključ života. Omogućuje prijenos kisika i hranjivih tvari tkivima i tako hrani tako sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. 

Cirkulacijski sustav sastoji se od stotine kilometara krvnih žila koje umrežuju sve organske sustave.

Osim oksigenacijske i nutritivne zadaće, ima i važnu ulogu hormonskog glasnika.

Dok je cirkulacijski mrežni sustav uravnotežen, cjelokupan organizam funkcionira u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadaće. Ukoliko u bilo kojem njegovom dijelu dođe do „kratkog spoja”, rezultati mogu poprimiti fatalne razmjere.

Loša cirkulacija – razne vrste poremećaja cirkulacije jedan su od glavnih uzroka smrti današnjice, s obzirom da leži u podlozi srčanim i moždanim udarima.

Lošoj cirkulaciji u podlozi leži nepravilna prehrana, štetne životne navike poput pušenja, manjak tjelesne aktivnosti te loše kontrolirane kronične bolesti.

Naš krvožilni sustav odgovoran je za protok krvi, kisika i hranjivih tvari u organizmu. Kada je u određenom dijelu tijela protok krvi smanjen, u ekstremitetima kao što su ruke i noge mogu se pojaviti simptomi slabe cirkulacije.

               Članak o krvožilnom sustavu možete pročitati ovdje. 

No, slaba cirkulacija ne dolazi sama od sebe. Ona je rezultat drugih, ponekad ozbiljnijih, zdravstvenih problema stoga je važno liječiti i čimbenike koji dovode do slabe cirkulacije, ne samo njezine simptome.

Danas se zna da mnogi čimbenici pogoduju nastanku bolesti srca i krvnih žila. Na neke od njih ne možemo utjecati, kao što su naslijeđe, dob i spol, dok na druge možemo utjecati liječenjem ili smanjenjem štetnih navika.

Neovisno o dijelu cirkulacijskog kruga koji je zahvaćen nepoželjnim promjenjama loša cirkulacija može se spriječiti ili liječiti u najranijim stadijima. U borbu protiv bolesti cirkulacije nužno je uključiti promjenu životnog stila, pravilnu prehranu, lijekove i kirurške metode, odnosno kombinacija svih navedenih.

          Čimbenici koji pogoduju razvoju bolesti cirkulacije:

– pušenje

– pretilost

– nedovoljna tjelesna aktivnost

– nepravilna prehrana

– povišeni krvni tlak

– povišena razina masnoća u krvi

– šećerna bolest

– poremećaji rada štitne žlijezde

– trudnoća

– duže sjedenje bez promjene položaja tijela (npr. kod dužih vožnji i letova)

– stres

– dehidracija

                        Simptomi loše cirkulacije

Simptomi se razvijaju postupno, pa se često događa da u najranijim fazama bolesti ne budu primjećeni. Najčešće se počnu liječiti u već poodmaklim stadijima, a ponekad se, na žalost, dogodi da je za izlječenje već prekasno. Stoga ne čudi što je drugi naziv za lošu cirkulaciju “tihi ubojica”.

Prvi se simptomi najčešće javljaju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tijekom tjelesne aktivnosti. Bolovi, prolaze nakon odmora, ali se već prvom prilikom vraćaju.

Ostali simptomi su:

– oticanje nogu

– grčevi kod spavanja ili dugotrajnog mirovanja

– tupa, grčevita bol u listovima nakon nešto dužeg hodanja hodanja koja uzrokuje šepanje, a nestaje nakon odmora

– hladna stopala

– trnci u stopalima i prstima

– promjena boje kože – postaje blijeda, plavkasta ili ljubičasta

– češće ozlijede kože, infekcije koje ne prolaze, rane koje ne zarastaju

Poremećaji cirkulacije se dijagnosticiraju putem kliničke slike te radiološke dijagnostike (ultrazvuk, color doppler, magnetska rezonanca, angiografija).

      Spriječavanje i liječenje poremećaja cirkulacije

Prvi korak je promjena životnog stila i otklanjanja štetnih navika. 

Izdvojimo:

– prestanak pušenja

– kontrola krvnog tlaka

– reguliranje šećerne bolesti ukoliko je prisutna

– održavanje razine kolesterola i masnoća u zadanim granicama

– pravilna prehrana te uzimanje suplemenata koji potiču cirkulaciju

– redovito vježbanje

– nošenje adekvatne odjeće i obuće koja potiče cirkulaciju

– prevencija ozljeda

– održavanje nogu toplima

Ako oštećenja cirkulacijskog sustava ipak nastupe, potrebno je što prije djelovati.

                    Utjecaj prehrane na cirkulaciju

Prehrana mora biti uravnotežena i osiguravati optimalne omjere hranjivih tvari. Osim poznatih savjeta poput konzumacije namirnica s niskim glikemijskim indeksom, smanjenja unosa zasićenih masti te optimalnog omjera omega 3 i omega 6 masnih kiselina, trebamo napomenuti kako postoji i niz namirnica i nutrijenata te tvari za lokalnu primjenu kojima se može postići ravnoteža i dobra cirkulacija.

Vitamini i minerali: vitamin B3 (niacin) – poželjno je uzimati ga u kompletu s ostalim vitaminima B skupine, vitamin E, kalcij, magnezij, kobalt

Namirnice i začini: češnjak – smanjuje razinu kolesterola i rizik od ateroskleroze te regulira krvni tlak, luk – povećava krvni protok, ekstra djevičansko maslinovo ulje, crno vino, bobičasto voće, citrusno voće – bogato vitaminom C koji jača stijenke krvnih žila, lubenica – bogata likopenom koji sprječava taloženje , nastanak plaka, bućine sjemenke – bogate vitaminom E koji sprečava sljepljivanje krvnih stanica, orašasti plodovi – bogati niacinom i vitaminom B3, paprika, kumin, ružmarin, đumbir, cimet. 

Forever Cardio Health sa CoQ10 je specijalna formula načinjena tako da se lako rastopi u Aloe Vera gelu i osigurava tri dodatka prehrani koja su važna kardiovaskularnom sustavu.

 

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.