Česti uzroci umora - Edina Varga Zanimljivosti Edina Varga

Česti uzroci umora

Česti uzroci umora

Ako ste konstantno umorni i to vas frustira poduzmite nešto !

 Koji su česti uzroci umora?

Spavate do zadnje moguće sekunde prije nego što se izvučete iz kreveta, stalno ste umorni i tada si postavljate pitanje – “zašto?” Ili ste možda u situaciji da jednostavno nemate energije obaviti posao onako kao nekad. Zamor i nedostatak energije veliki su problem za mnoge ljude, ali ti se problemi mogu riješiti samo ako su vam poznati uzroci umora.

Ako ste stalno umorni, prva stvar koju trebate učiniti je posjetiti svog liječnika koji će obaviti fizikalni pregled i obaviti sva potrebna ispitivanja kako bi utvrdio uzrok vašeg umora.

Neki od mogućih uzroka umora uključuju sljedeće:

                    Česti uzroci umora – Nedostatak sna

Česti uzroci umora

Nedostatak sna je iznenađujuće čest razlog za osjećaj umora. Stres u našoj svakodnevnici mogu biti veliki problem koji utječu na spavanje.

Nedostatak sna sam po sebi nije medicinsko stanje. Vaš liječnik može vam pomoći da naučite o načinima smanjivanja stresa ili propisivanju lijekova koji će vam pomoći s povremenim nesanicama.

Čega se trebamo pridržavati za kvalitetan san?

“Prosječna” odrasla osoba treba oko osam sati sna po noći.ali malo je ljudi.

Evo i 10 načina kako biste bolje spavali…

Budite se i odlazite na spavanje u isto vrijeme

Nastojte ustati i spavati u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Jednom kada odredite potrebe za spavanjem, dajte sve od sebe kako biste zadovoljili te potrebe svaki dan. Navikom odlaska u krevet i ustajanjem u isto vrijeme, uvjetujemo da naše tijelo slijedi pravilan način spavanja. 

Stvorite ugodno okruženje za spavanje

Vaše okruženje za spavanje bi trebalo biti tiho, tamno, hladno i ugodno. Spavanje u hladnom okruženju je najpogodnije za spavanje. Uklanjanjem viška buke i svjetla, možemo smanjiti poremećaje koji bi nas mogli probuditi. Spavaća soba bi trebala biti mjesto za opuštanje a ne izvor stresa.

Koristite sobu samo za spavanje

Spavaće sobe su za spavanje, ne za gledanje televizije ili rad. Televizori, sustavi za igranje, računala, telefoni stimuliraju i ometaju spavanje. Uklonite ih iz spavaće sobe i nemojte ih koristiti u kratkom razdoblju prije spavanja. Čak i mala količina svjetla s računalnog zaslona u večernjim satima može potaknuti vaš mozak da misli da je vrijeme da budete budni. 

Pripazite što konzumirate navečer

Izbjegavajte kofein, alkohol i nikotin 4 do 6 sati prije spavanja. Kofein se može naći u očekivanim mjestima kao što su kava, soda pop ili čaj, ali i u neočekivanim namirnicama poput čokolade.  Čokolada djeluje kao stimulans te će vas održati budnima. 

Ne drijemajte

Preskočite  drijemanje. Razdoblje u kojemu ste budni dodaje se nečemu što se naziva “pogon spavanja”. Što duže ostanemo budni, to više želimo spavati. Odrasli bi trebali imati utvrđeno razdoblje spavanja noću bez dodatnog spavanja. Ako postoji pretjerana dnevna pospanost i želja za spavanjem, usprkos adekvatnom vremenu spavanja, to može značiti poremećaj spavanja koji zahtijeva liječničku pomoć.

Vježba – u pravo vrijeme

Pokušajte vježbati svaki dan, ali izbjegavajte to 4 sata prije spavanja. Ostati aktivan i fizički spreman odličan je način za osiguravanje dobrog sna. Vježbanje preblizu vremena za spavanje može uzrokovati poteškoće u spavanju, jer će vaše tijelo i dalje biti uzburkano.

Razvijte rituale spavanja

Rituali spavanja uključuju mirne aktivnosti poput čitanja, 15 minuta prije spavanja, slušanje opuštajuće glazbe ili topla kupka.. Kao i djeci tako su i odraslima potrebni svakodnevni rituali spavanja prije odlaska u krevet kako bi nam omogućili da se opustimo i psihički pripremimo za odlazak na spavanje. 

Nemojte se boriti sa snom

Ako imate problema s spavanjem, što se događa kod nesanice, nemojte ležati budni, boreći se u krevetu jer će vaše tijelo početi misliti da je to mjesto za poteškoće. Osobe koji imaju poteškoća s pokretanjem sna često se bacaju i okreću u krevetu, pokušavajući se prisiliti na spavanje . Ako ne možete zaspati u roku od 15 minuta, idite na drugo mirno mjesto i legnite dok ne budete spremni zaspati,  zatim se vratite u spavaću sobu na spavanje.

Izbjegavajte stvari koje mogu uništiti san

Trebali biste izbjegavati jesti ili piti u nekoliko sati prije spavanja, jer to može dovesti do prekida vašeg sna. Nelagodnost zbog žgaravice ili refluksa kiseline, kao i potreba za ustajanjem da bi mokrili, mogu ometati dobar noćni san. Najbolje je izbjegavati takve situacije.

Spavanje je prioritet

Nemojte žrtvovati vrijeme za spavanje da biste obavljali dnevne aktivnosti. Često dopuštamo da se naše vrijeme spavanja krši kada naše dnevne obveze traju dulje od očekivanog. Važno je zakazati vrijeme spavanja i držati se tog rasporeda.

 

                                             Depresija

Česti uzroci umora

Česti uzroci umora mogu biti i stanja depresije. Osobe s depresijom imaju problema s spavanjem i količinom energije – teško zaspu ili se bude tokom noći. Također mogu imati problema s buđenjem ujutro i predugo spavati. Depresija često čini da se ljudi osjećaju tromo i nemotivirano.

Simptomi depresije uključuju i osjećaj tuge ili praznine, gubitak interesa za aktivnosti u kojima ste nekad uživali, promjene u apetitu ili težini, osjećaj krivnje ili bezvrijednosti.

Ako osjećate da ste depresivni, razgovarajte sa svojim liječnikom. Neliječena depresija ne samo da dovodi do umora nego može utjecati na sve aspekte vašeg života.

                                              Anemija

Kod anemije, vaše tijelo ima niži broj crvenih krvnih stanica ili nema dovoljno hemoglobina. Hemoglobin je supstanca koja crvenim krvnim stanicama daje boju. Kada imate premalo hemoglobina ili premalo crvenih krvnih stanica, vaše tijelo ne dobiva dovoljno kisika tako da se osjećate umorno ili slabo. Od ostalih simptoma spomenimo blijedu kožu, otežano disanje, vrtoglavica ili glavobolje.

                                           Hipotireoza

To je bolest u kojoj štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Bolesti štitnjače su vrlo česte, osobito u žena.Hormoni štitnjače kontroliraju vaš metabolizam, kada su razine niske, možete imati simptome umora, debljanja i osjećaja hladnoće. Jednostavna analiza krvi može odrediti funkcionira li štitnjača.

 

                                          Bolesti srca

Česti uzroci umora mogu biti i bolesti srca a osobito zatajenje srca, mogu uzrokovati da se osjećate umorno i ne možete tolerirati vježbanje. Redovite dnevne aktivnosti, kao što su hodanje ili nošenje namirnica u automobil, mogu postati teške. Drugi mogući simptomi bolesti srca uključuju bol u prsima, vrtoglavicu, nesvjesticu, kratak dah.

Nešto više o bolestima srca i krvnih žila pročitajte u članku.

                                                 Apneja

Kronično stanje u kojem može doći do stanki u disanju ili plitkog disanja, koje traje od nekoliko sekundi do minute dok osoba spava. Svaki put kada se disanje vrati u normalu, često sa hrkanjem ili zvukom gušenja, može biti vrlo ometajuće za san. Ovaj poremećen san može biti čest uzrok dnevne pospanosti.

Ostali simptomi povezani s apnejom za vrijeme spavanja uključuju jutarnje glavobolje, probleme s pamćenjem, slabu koncentraciju, razdražljivost, depresiju i upalu grla pri buđenju. Neliječena apneja ne samo da rezultira umorom, već može dovesti do bolesti srca pa i moždanog udara.

                                              Hepatitis

Česti uzoci umora mogu biti i bolesti jetre. Hepatitis je upala jetre s nekoliko mogućih uzroka, od infekcija do pretilosti. Jetra služi za mnoge važne funkcije u tijelu od razbijanja toksina do proizvodnje proteina koji kontroliraju zgrušavanje krvi, metaboliziranje i skladištenje ugljikohidrata, i još mnogo toga. Kada se jetra upali, ovi važni procesi mogu se zaustaviti.

Osim umora, neki od simptoma koji se mogu pojaviti kod hepatitisa uključuju žuticu, bol u trbuhu, mučninu, tamno žuta mokraća i svijetlu stolicu.

                         Česti uzroci umora – Dijabetes

Stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi onako kako bi trebalo. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača i koji pomaže da glukoza uđe u tjelesne stanice kako bi se koristila za proizvodnju energije.

Osim umora ostali simptomi dijabetesa uključuju učestalo mokrenje, žeđ, gubitak težine, glad, promjene vida, trnce ili obamrlost u rukama ili stopalima, suhu kožu, rane koje sporo zarastaju i više infekcija nego obično.

 

                           Sindrom kroničnog umora

Poremećaj karakteriziran intenzivnim umorom koji se ne poboljšava s odmorom i koji se može pogoršati fizičkim ili mentalnim naporom. Nije poznato što uzrokuje ovo stanje. Ostali simptomi koji definiraju sindrom kroničnog umora uključuju oštećenje kratkotrajnog pamćenja ili koncentracije, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolje, osjetljive limfne čvorove i česte grlobolje.

Detaljnije o sindromu kroničnog umora pročitajte ovdje.

Česti uzroci umora mogu biti i  nuspojava lijekova.

Neki od najčešćih lijekova koji mogu uzrokovati umor:

  • lijekovi za krvni tlak
  • lijekovi koji se koriste za liječenje visokog kolesterola
  • inhibitori protonske pumpe ( za liječenje stanja želuca kao što je refluks kiseline)
  • benzodiazepini ( koriste se za liječenje anksioznosti, grčeva mišića, napadaja)
  • antihistaminici ( koriste se za liječenje alergija)
  • antidepresivi ( koriste se za liječenje depresije)
  • antipsihotici ( koriste se za liječenje ozbiljnih psihijatrijskih stanja)
  • antibiotici ( koriste se za liječenje bakterijskih infekcija)
  • diuretici 
  • narkotični lijekovi protiv bolova

Vaš liječnik može vam reći je li umor moguća nuspojava lijekova koje uzimate, kako na recept, tako i na lijekove koji se izdaju bez recepta.

Navedeni su česti uzroci umora , ali postoji mnoštvo medicinskih stanja koja mogu dovesti do umora. Može biti frustrirajuće čekati odgovore kako bi saznali uzroke umora ali nemojte odustati.

Pronalaženje uzroka za vaš umor ne samo da može dovesti do poboljšanja liječenja , već samim tim se možete osjećati bolje jer znate da ćete  se napokon naspavati i probuditi odmorni .

Vazano uz članak da vam skrenem malo pažnju na naše proizvode …

Forever Cardio Health sa CoQ10

                  Forever Cardio Health sa CoQ10 -za srce i krvne žile

Za više informacija o Forever Cardio Healthu sa CoQ10, i ostalim proizvodima posjetite moju web stranicu.

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.